ФРЕНСКО МАГАРЕ

роман

 

Български студент, работещ временно като екскурзовод край Черно море, се влюбва в германско момиче от Източен Берлин. По време на кратката им любов едно малко магаренце от курортното село спечелва симпатиите на двамата. На шега Ингрид казва на Димчо, че би искала да има такова мило животно в къщи. Минути преди самолетът с германските туристи да отлети обратно за Берлин той обещава да й направи такъв подарък.  Оказва се, че любовното чувство при него е далеч по-силно отколкото това се случва при обикновените летни запознанства. В планинското село, където отива да купи магаре, за да изпълни обещанието си, той среща обаче друга млада жена. Хваща се на работа като нередовен учител в местното училище и остава там цялата зима. Новата любов е отново асиметрична. Сега пък момичето обича по-силно. В края на зимата обаче, когато нещата диаметрално се обръщат и избледнелият образ на едната изцяло е изместен от живото присъствие на другата, вече е късно. Случила се е онази вечно повтаряща се по думите на Хайне прастара история, когато от яд момичето се жени за първия срещнат мъж. Героят на романа се вижда сам в планинското село с купеното и неизпратено магаре.

  • Публикация: Издателство Христо Г. Данов, Пловдив, 1989
  • Награда на Националния конкурс за роман на съвременна тема, 1988
  • Публикация: Издателска къща Жанет 45, Пловдив, 2007

 

Тази история е разказана от автора плавно, ненатрапчиво от гледна точка на самия герой. Така че се превръща в един вид биография на неговото възмъжаване. Интерпретаторите биха могли да я разнищват като вариация върху различни теми – примерно един мъж между две жени, или млад мъж възпитава чувствата си сред природата и т.н. Но достоинствата на романа за пред неговите днешни читатели, струва ми се, са другаде. Изворът им е правдивото, честно и спокойно (не като емоционалност на героите) повестование.

Младен Влашки, откъси от статията "Къде е Френското магаре днес", в. "Демокрация днес", 25. 05. 2007

Имам усещането, че това е книга, която би позволила разгръщането на потенциал на различни критически теории – да ни се разкажат през нея големите конструкти на наротологията, деконструкцията и рецептивната естетика, модерните, постмодерни наративи и прочее, тоест тя е една много литературна книга, една многопластова книга.

Н.П.Б., "Роман като френското магаре", "Литературен вестник", 4-10, 07. 2007