НИРВАНА

 

1 мъжка роля, 1 женска роля
Първа постановка – Драматичен театър Сълза и смях, София, 1983
Режисьор Леон Даниел

Народен театър «Иван Вазов», 1994 / Режисьор Маргарита Младенова
Владимир Пенев и Албена Георгиева

От първите реплики, които си разменят Мъжът и Жената в тази пиеса, до двата изстрела, с които двамата слагат край на живота си, изтича час и половина сценично време. В едно изпълнено с неочаквани обрати, но заедно с това директно, ненакъсано от ретроспекции действие се разкриват взаимоотношенията между две сложни, темпераментни натури. Той е талантлив поет, свързан с националните и социални колизии в началото на двадесетия век, тя – млада, еманципирана жена, дъщеря на бивш министър-председател. Неизискващите непременно предварителни познания от страна на зрителя факти от историята на Балканите са само фон, върху който един съвременен автор от позициите на днешния ден гради вижданията си за вечните проблеми във взаимоотношенията между Мъжа и Жената. Редуват се изблици на любов и омраза, привличане и отчуждение, претенции за всеотдайност и стремеж за отстояване на автономността на собственото Аз. Тя го ревнува от миналото му, когато е бил истински влюбен в 18-годишно, впоследствие внезапно починало в Париж момиче, на което е посветил цикъл от веднага придобила огромна популярност любовна лирика и от настоящето му на кумир на младото поколение. Той сравнява семейното им жилище с гробница, в която всеки пази другия да не излезе навън. Двойното самоубийство е колкото неочакван, толкова и логичен финал. Генезисът на сексуалната революция, оспорването на брачната институция и модерните в началото на миналия век хипотези за бъдещите взаимоотношения между половете са представени от гледната точка на знанието за последвалото развитие на тази проблематика.
Пиесата е изградена върху документален материал за взаимоотношенията между българския поет Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова.

  • Пиесата е преведена на английски, френски, немски, руски и македонски.
  • Поставена е в 14 български театри, в Театър 121, Москва (1984, режисьор Александър Вилкин), Riverside Studios, Лондон (2005, режисьор Джонатан Чадуик).
  • През 1996 с постановка на Народния театър Иван Вазов (режисьор Маргарита Младенова) Нирвана участва в Третото Бонско биенале Нови пиеси от Европа

 

Народен театър «Иван Вазов», 1994 / Режисьор Маргарита Младенова
Владимир Пенев и Албена Георгиева

От конкретното събитие постановката се извисява към необятните измерения на общочовешкото.

Нели Маркова, в. "Дума", 12. 06. 1995 (за постановката на Нирвана"в Народния театър "Иван Вазов", режисьор Маргарита Младенова)

 

Драматичен театър «Сълза и смях», София, 1983 / Режисьор Леон Даниел
Цветана Манева и Марин Янев

Пълната с напрежение постановка на Народния театър – София ни кара да вярваме, че в тази драма на саморазкъсването на една брачна двойка от времето преди Първата световна война отношението изкуство-живот се отразява и в неволите на днешна България.

Wolfgang Ruf, "Wo sind die Autoren?, Die deutsche Buehne, Кьолн, 8/96
(за спектакъла "Нирвана" на Бонското биенале "Нови пиеси от Европа"1996)

 

Riverside Studios, Лондон, 2005 / Режисьор Джонатан Чадуик
Майкъл Мюлер и Доля Гавански

Тези наситени с напрежение изпълнения грабват въображението и очароват погледа... Добра възможност да се открие един голям европейски съвременен драматург.

John Thaxter, "Nirvana", What is on, London, 08. 03. 2005 (за постановката в Riverside Studios)

Драматично-куклен театър "Константин Величков", Пазарджик, 2009,
Постановка Иван Добчев
Ирмена Чичикова и Христо Бонин

Драматично-куклен театър "Константин Величков", Пазарджик, 2009,
Постановка Иван Добчев
Ирмена Чичикова и Христо Бонин
Начало на страницата