ПРОЗОРЕЦЪТ

 

2 мъжки роли, 3 женски роли
Първа постановка – Театър 199, София, 1978
Режисьор Любен Гройс

Леда Тасева във филма «Прозорецът», 1980 / Режисьор Георги Стоянов

Докато една млада семейна двойка гледа късната телевизионна програма, през прозореца на малкото мансардно жилище на двамата внезапно влиза красива жена. Обяснение за странната й поява се намира, впоследствие възникват далеч по-сложни въпроси. Двойката осиновява детето на среднощната пришълка, оказва се обаче, че мъжът е негов баща. Хазайката, една възрастна актриса се опитва да се ориентира в сложните взаимоотношения между тримата, появява се още един мъж и това довежда напрежението до странна развръзка. Зад заплетената трагикомична история прозират въпроси, валидни далеч не само за визираното в пиесата време.
Прозорецът многократно е поставяна в българските професионални театри, във Vanalinna Stuudio -  Талин, Естония и като радиопиеса в Българското национално радио. Екранизация с режисьор Георги Стоянов.

  • Филмът е получил Наградата на София (1980).
  • Пиесата е преведена на немски, естонски, грузински и македонски.

 

Драматичен театър – Пазарджик, 1998 / Режисьор Леон Даниел
Тодор Кайков и Росица Александрова

Нашата трупа се отнесе към пиесата на Константин Илиев като към ребус, който искаме да решаваме, като към ония лабиринти в последните страници на списанията от нашето детство, които ни примамваха да тръгнем през задънените  улички и оплетените лъжливи ходове и вратички на сюжета – към все пак съществуващия верен изход от главоблъсканицата. За нас това беше забавно и поучително.
Пиесата на Константин Илиев ни дава нови възможности в изследването на веществеността на абсурда.

Леон Даниел за постановката си в Драматичен театър – Пазарджик, сезон 1998/1999, програма към спектакъла

Театър «Българска армия», София, 1987/ Режисьор Пламен Марков
Йорданка Стефанова, Атанас Атанасов, Пламена Гетова и Йосиф Сърчаджиев
Начало на страницата